Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα...

η ελιά αποτελεί το κατ' εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, η ελιά συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την ιστορία, την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους. Έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής πραγματικότητας, της λατρευτικής πρακτικής, των δοξασιών και των εθίμων. Έχει ριζώσει στις συνειδήσεις και φυσικά στις διατροφικές τους προτεραιότητες.


Έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες...
επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των οστών του εγκεφάλου και του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη σύνθεση των λιπιδίων που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα.
διευκολύνει την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.
επιβραδύνει τη γήρανση χάρη στα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Ε που περιέχει.
ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα. Η συχνή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη και βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου.
Περιέχει 200 περίπου πολύτιμα για την υγεία μας μικροσυστατικά, ανάμεσα τους και οι φυτοστερόλες, που μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL και ασκούν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Δρα προστατευτικά σε σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και οι δερματικές παθήσεις.
Συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.